EFOP-1.8.5-17-2017-00139 Egészséges Étkezést és életstílust népszerűsítő programok

EFOP-1.8.5-17-2017-00139 azonosító sz. Egészséges Étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában





A Kurityánért Alapítvány a „Menő menzák az iskolában” – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában című pályázaton
19 453 447 Ft támogatást nyert, melynek megvalósulási ideje 2018. január 1. és 2019. június 30. közé tehető.
A tervezett projekt kapcsolódik az egészséges Magyarország (2014-2020) Egészségügyi Ágazati Stratégia célkitűzéseihez:

• a születéskor várható élettartam növelése,
• a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése,
• a fizikai és mentális egészség egyéni és társadalmi értékének növelése,
• az egészségtudatos magatartás elősegítése, az egyéni felelősségvállalás ösztönzése,
• a területi egészség-egyenlőtlenségek és a születéskor várható élettartamban mutatkozó különbségek csökkentése.
A program célja, hogy kiküszöbölje mindazokat a tényezőket és rossz étkezési szokásokat, melyek az egészségtelen táplálkozással összefüggésben hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához. A minőségi élet javításához elengedhetetlen, hogy a gyermekekben már kora pubertás kortól tudatosítsák, mit tehetnek a helyes életvitel kialakítása érdekében. Mivel a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai közül is sokan küzdenek túlsúllyal, illetve sokaknál magas a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásának esélye, különösen fontos a tágabb értelemben vett egészséges életmód népszerűsítése, terjesztése.
Az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége, a megfelelő testmozgás nemcsak az aktuális egészségi állapotot határozza meg, hanem kihat a későbbi életszakaszokra is. A gyermekkori minta határozza meg táplálkozási szokásainkat, ezért a helyes táplálkozás alapjait minél korábbi életkorban el kell kezdeni kialakítani. Ehhez azonban nem elegendő a pedagógusok és a szakemberek hathatós jelenléte, mérvadó a szülői példa és motiváció. A siker érdekében legalább 100 diákot és 100 szülőt kívánnak bevonni a projektbe, azzal a céllal, hogy minden családtag részt vegyen a programnapokon, tanácsadásokon. Ismeretterjesztő és szemléletformáló napokat tartanak, ahol mind elméletben, mind gyakorlatban megismerkedhetnek a szülők és a diákok az egészséges táplálkozás alapjaival, az ételek tápanyag tartalmával, a táplálkozással összefüggő betegségekkel, az egészséges, olcsó, egyszerű, mégis finom ételek elkészítésével, a konyhai higiéniai szabályok betartásával. Az interaktív előadások, fórumok, főzőversenyek, catering szolgáltatások segítik, hogy jobban rögzüljön a szükséges tudás.
Az iskolában a tankonyha kialakításával lehetővé válik, hogy a diákok gyakorlati ismereteket szerezzenek az egészséges ételek elkészítésében. Az ebédlő eszközfejlesztése és a 2 db víz italadagoló automata beszerzése révén javulni fog a tanulók étkezési kultúrája és körülményei. A pályázat részét képezi egy tankert létrehozása, ahol megismerkedhetnek az egészséges
zöldségek, gyümölcsök, fűszerek termesztésével. Ezen kívül plakáttervező versenyt szervezünk, mely játékos formában rögzíti az újonnan megszerzett ismereteket.
Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok A Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában EFOP 1.8.5-17-2017-00139 pályázat keretén belül Catering szolgáltatás
Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok A Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában EFOP 1.8.5-17-2017-00139 pályázat keretén belül
szemléletformáló program
Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok A Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában EFOP 1.8.5-17-2017-00139 pályázat keretén belül
szemléletformáló/gyümölcsnapok
„Az Egészséges Étkezést és Életstílust népszerűsítő Program a Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában”
Szemléletformáló programok az EFOP 1.8.5-17-2017-00139 azonosító pályázat keretén belül! Előkészületek a gyümölcsfaragáshoz
Szemléletformáló programok az EFOP 1.8.5-17-2017-00139 azonosító pályázat keretén belül! A tanulók által elkészült remekművek!
A kreativitás nem ismer határokat!
A mesterszakács segítségével közösen elkészített zöldség- gyümölcs szobor!