EFOP-1.8.5-17-2017-00139 – „Menő menzák az iskolában”

A Kurityánért Alapítvány a „Menő menzák az iskolában” – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok a Kurityáni Kossuth Lajos Általános Iskolában című pályázaton 19 453 447 Ft támogatást nyert, melynek megvalósulási ideje 2018. január 1. és 2019. június 30. közé tehető.

„Támogatói Okirat” letöltése

A tervezett projekt kapcsolódik az egészséges Magyarország (2014-2020) Egészségügyi Ágazati Stratégia célkitűzéseihez:

• a születéskor várható élettartam növelése,
• a születéskor várható, egészségben eltöltött életévek növelése,
• a fizikai és mentális egészség egyéni és társadalmi értékének növelése,
• az egészségtudatos magatartás elősegítése, az egyéni felelősségvállalás ösztönzése,
• a területi egészség-egyenlőtlenségek és a születéskor várható élettartamban mutatkozó különbségek csökkentése.

A program célja, hogy kiküszöbölje mindazokat a tényezőket és rossz étkezési szokásokat, melyek az egészségtelen táplálkozással összefüggésben hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához. A minőségi élet javításához elengedhetetlen, hogy a gyermekekben már kora pubertás kortól tudatosítsák, mit tehetnek a helyes életvitel kialakítása érdekében. Mivel a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai közül is sokan küzdenek túlsúllyal, illetve sokaknál magas a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásának esélye, különösen fontos a tágabb értelemben vett egészséges életmód népszerűsítése, terjesztése.

Az elfogyasztott ételek mennyisége és minősége, a megfelelő testmozgás nemcsak az aktuális egészségi állapotot határozza meg, hanem kihat a későbbi életszakaszokra is. A gyermekkori minta határozza meg táplálkozási szokásainkat, ezért a helyes táplálkozás alapjait minél korábbi életkorban el kell kezdeni kialakítani. Ehhez azonban nem elegendő a pedagógusok és a szakemberek hathatós jelenléte, mérvadó a szülői példa és motiváció. A siker érdekében legalább 100 diákot és 100 szülőt kívánnak bevonni a projektbe, azzal a céllal, hogy minden családtag részt vegyen a programnapokon, tanácsadásokon. Ismeretterjesztő és szemléletformáló napokat tartanak, ahol mind elméletben, mind gyakorlatban megismerkedhetnek a szülők és a diákok az egészséges táplálkozás alapjaival, az ételek tápanyag tartalmával, a táplálkozással összefüggő betegségekkel, az egészséges, olcsó, egyszerű, mégis finom ételek elkészítésével, a konyhai higiéniai szabályok betartásával. Az interaktív előadások, fórumok, főzőversenyek segítik, hogy jobban rögzüljön a szükséges tudás.

Az iskolában a tankonyha kialakításával lehetővé válik, hogy a diákok gyakorlati ismereteket szerezzenek az egészséges ételek elkészítésében. Az ebédlő eszközfejlesztése és a 2 italadagoló automata beszerzése révén javulni fog a tanulók étkezési kultúrája és körülményei. A pályázat részét képezi egy tankert létrehozása, ahol megismerkedhetnek az egészséges zöldségek, gyümölcsök, fűszerek termesztésével. Ezen kívül plakáttervező versenyt szerveznek, mely játékos formában rögzíti az újonnan megszerzett ismereteket.